Schone lucht, veilig vervoer
Duurzaam van A naar B
Schone lucht en een leefbare openbare ruimte staan voor de Partij voor de Dieren voorop. Vervuilend en lawaaiig verkeer ontmoedigen we, vormen van schoon verkeer worden gestimuleerd. Fietsers en voetgangers krijgen ruim baan. Met een fijnmazig en toegankelijk openbaarvervoersnet, veilige fietspaden en voorrang voor voetgangers wordt het makkelijker om de auto te laten staan. Overal waar auto’s staan, kunnen geen kinderen spelen. Onnodige parkeerplaatsen worden omgevormd tot bredere voetpaden, kinderspeelplekken, bloemrijke bermen of kleine parken.
-
Centrum autovrij
Het centrum van Zaandam wordt vrij van gemotoriseerd verkeer en een systeem van inrijheffingen voor de sterkst vervuilde gebieden in de gemeente wordt ingevoerd.
-
De gemeente geeft het goede voorbeeld
- Al het openbaar vervoer en de voertuigen van de gemeente zijn vanaf 2020 emissievrij.
- Zaanstad bevordert onder ambtenaren en bestuur het woon-werkverkeer per fiets. Voor langeafstandsvervoer wordt gebruik gemaakt van openbaar vervoer en elektrische deelauto’s.
-
Gemotoriseerd verkeer: minder en schoner
- Verkeerswegen voor het gemotoriseerde verkeer worden door de gemeente niet meer aangelegd of verbreed. De gemeente pakt de luchtvervuiling aan door het aantal voertuigen in de gemeente te beperken. Vervuilend verkeer wordt geweerd door de invoering en uitbreiding van milieuzones.
- De gemeente zorgt voor voldoende oplaadpunten met groene stroom voor elektrische voer- en vaartuigen. Ook initiatieven voor elektrische deelauto’s en deelfietsen worden actief ondersteund.
- Er komen geen nieuwe autoparkeerplekken op straat bij. In de reeds geplande nieuwbouwwijken zal het aantal autoparkeerplekken zo laag mogelijk worden gehouden en wordt er voornamelijk gefocust op elektrisch vervoer.
- De gemeente voert gedifferentieerde parkeertarieven in op basis van de uitstoot van het voertuig, waarbij een hoger tarief wordt gehanteerd voor vervuilende auto’s dan voor schonere auto’s.
-
Leefstraten
In een Leefstraat richten bewoners hun straat (tijdelijk) op een creatieve en leefbare manier in. Bijvoorbeeld met meer ruimte voor spelen en ontmoeten. De gemeente stimuleert bewoners om Leefstraten in te richten.
-
Leefstraten
In een leefstraat richten bewoners hun straat (tijdelijk) op een creatieve en leefbare manier in. Bijvoorbeeld met meer ruimte voor spelen en ontmoeten. De gemeente stimuleert bewoners om leefstraten in te richten.
-
Luchtkwaliteit: kennis is macht
De luchtkwaliteit voldoet minimaal aan de normen van de Wereldgezondheidsorganisatie. De gemeente gaat met metingen en effectieve maatregelen de hoeveelheid stikstof, fijnstof en roet in de lucht flink verminderen.
De gemeente hanteert minimale afstanden tussen drukke verkeerswegen en de vestiging van gevoelige bestemmingen, zoals scholen, kinderdagverblijven en verzorgingscentra.
Zaanstad ontwikkelt een aanpak van luchtverontreiniging door houtstook.
-
Maximumsnelheid 30 km/u
Op wegen zonder vrijliggende fietspaden wordt de maximumsnelheid beperkt tot 30 kilometer per uur. De inrichting van de weg wordt waar mogelijk aangepast.
-
Meer P+R-mogelijkheden
De gemeente vergroot de parkeer-en-reismogelijkheden. Voor reizigers die verder gaan met het openbaar vervoer worden de P+R-faciliteiten gratis.
-
Openbaar vervoer en fiets zijn een volwaardig alternatief voor de auto
- Het openbaar vervoer is veilig, betrouwbaar, betaalbaar en toegankelijk, ook voor mensen met een beperking. De problemen die rolstoelgebruikers in Zaanstad ervaren bij het busvervoer worden opgelost.
- Scooters, brom- en snorfietsen zijn niet langer welkom op fietspaden.
- Op wegen zonder vrijliggende fietspaden wordt de maximumsnelheid beperkt tot 30 kilometer per uur. De inrichting van de weg wordt waar mogelijk aangepast.
- Verkeerslichten worden zo afgesteld dat voetgangers, fietsers en het openbaar vervoer eerder groen licht krijgen. Verkeerslichten worden voorzien van een timer.
- Openbaar vervoer krijgt prioriteit boven autoverkeer. De gemeente zorgt voor voldoende en veilige fietsenstallingen op drukbezochte plekken en bij trein- en metrostations en bushaltes.
- De gemeente investeert in een OV-fietssysteem dat deel gaat uitmaken van alle treinstations en belangrijke knooppunten van het openbaar vervoer.
- De gemeente investeert in snelle en veilige wandel- en fietspaden en fietssnelwegen.
- Er komt een verkeersveiligheidsplan om het aantal verkeersongevallen en het aantal
slachtoffers onder mensen en dieren terug te dringen. - In alle woonwijken én in het buitengebied is toegankelijk en regelmatig openbaar
vervoer beschikbaar. - Het openbaar vervoer in Zaanstad en omliggende plaatsen wordt ook ’s avonds en ’s
nachts verder uitgebreid.
-
Parkeren in de publieke ruimte
- Er komen geen nieuwe autoparkeerplekken op straat bij. In de reeds geplande nieuwbouwwijken zal het aantal autoparkeerplekken zo laag mogelijk gehouden worden en wordt er voornamelijk gefocust op elektrisch vervoer.
- De gemeente voert gedifferentieerde parkeertarieven in op basis van de uitstoot van het voertuig, waarbij een hoger tarief wordt gehanteerd voor vervuilende auto's dan voor schonere auto's.
- In een Leefstraat richten bewoners hun straat (tijdelijk) op een creatieve en leefbare manier in. Bijvoorbeeld met meer ruimte voor spelen en ontmoeten. De gemeente stimuleert bewoners om Leefstraten in te richten.
-
Schoner vrachtverkeer in het centrum
Vrachtverkeer wordt waar mogelijk geweerd uit het centrum en de woonkernen. Aan de rand van de gemeente komen overslagpunten, waarna verder vervoer minder vervuilend plaatsvindt.
De gemeente moedigt bedrijven en organisaties aan om gebruik te maken van fietskoeriers en doet dat zelf ook.
Het standpunt Schone lucht, veilig vervoer is onderdeel van: Vervoer zonder vervuiling
Help mee aan een betere wereld
Word lid DoneerGerelateerd
- 9 november 2021 Ambitie ingehaald door de WHO
- 12 mei 2021 Zaans Mobiliteitsplan: nog steeds overheerst het recht van de snelste
- 27 oktober 2020 Bijdrage Zaans Mobiliteitsplan
- 25 juni 2020 Algemene beschouwing voorjaarsnota 2020-2040
- 25 juni 2019 Bijdrage Sandra Kardogan: PvdD vraagt meer aandacht voor plantaardig eten in de nieuwe gezondheidsvisie
- 14 maart 2022 Motie: Geen barbecue in Hembrugbos
- 30 juni 2020 Motie vreemd: thuiswerken en flexibele werktijden
- 9 juni 2020 Motie vreemd aan de orde van de dag: Lokaal fietsverkeer niet hinderen
- 19 september 2019 Amendement: (On)gezondheid komt ook van buiten
- 21 juni 2019 Motie Leefbaarheidsfonds
- 12 juni 2019 Motie Objectivering geluidsoverlast vliegverkeer Schiphol
- 12 juni 2019 Motie Green deal autodelen
- 7 juni 2019 Motie Van wie is de openbare ruimte?
- 30 oktober 2020 Uitlaatgassen? Opkrassen!
- 7 december 2019 Dag van de burgerluchtvaart
- 24 november 2019 Fracties nemen stelling
- 9 oktober 2019 Fietsers wacht prettiger wachten bij de Hempont
- 24 juni 2019 Zaanse parken vuurwerkvrij, vindt de meerderheid van de raad!
- 17 april 2019 PvdD komt op voor omwonenden van Schiphol