Partij voor de Dieren begint Meldpunt Vuur­werk­overlast


27 november 2022

De Partij voor de Dieren ergert zich al jaren groen, geel en geglitterd aan de overlast die vuurwerk geeft en strijdt al langere tijd voor een vuurwerkvrije stad. “Zolang Zaanstad nog niet vuurwerkvrij is, zal de Partij voor de Dieren actie blijven ondernemen!” aldus fractievoorzitter Melchior Mattens. “Vandaag lanceren wij dan ook een meldpunt voor vuurwerkoverlast.”

Gelukkig zijn de parken in Zaanstad inmiddels vuurwerkvrij verklaard: daar mag het hele jaar geen vuurwerk worden afgestoken. Maar dat is niet genoeg.

Vuurwerk geeft nog steeds overlast, zoals ontzettend veel zwerfafval, vervuilde lucht en heel veel stress voor zowel mens als dier door de harde knallen van vuurwerk. Ook is deze overlast niet alleen met Oud & Nieuw zelf, maar begint al vele maanden eerder.

“Eigenlijk duurt oud en nieuw van oktober tot februari. Die hele periode zijn er in de stad dagelijks harde knallen te horen” zegt Melchior Mattens. “Het is onacceptabel dat er zoveel mensen zijn die zo ontzettend veel last ervaren van vuurwerk. Ook huisdiereigenaren laten weten hoe hun huisdier in de stress raakt van vuurwerk, met alle gevolgen van dien. En laten we ook zeker de vuurwerkslachtoffers niet vergeten!” Ook voor de dieren die in het wild leven, is vuurwerk stressvol of zelfs dodelijk.

Verschillende gemeentes gaan deze jaarwisseling al vuurwerkvrij, waaronder Amsterdam, Rotterdam en Nijmegen. De Partij voor de Dieren ziet heel graag Zaanstad ook terug in deze lijst. Het is daarom ontzettend belangrijk dat er nu een meldpunt is waar vuurwerkoverlast gemeld kan worden.

Help ons inzicht te krijgen in de overlast, maak hieronder je melding!

Wij zijn tegen:

Gerelateerd nieuws

Zaanstad roept de klimaatcrisis uit!

Een groot aantal voorstellen zijn tijdens de begrotingsraad door de raad aangenomen of heeft het college van toegezegd met on...

Lees verder

Maak een einde aan de nachtvluchten

Het was de Partij voor de Dieren die in 2017 de moed had om te zeggen wat toen nog politiek ondenkbaar was: luchtvaart moet p...

Lees verder