Buurten in Krommenie


Wat de buurt vertelde op 20 mei 2023

20 mei 2023


Fijn dorp

Wat is het fijn wonen in Krommenie, het is rustig, gemoedelijk wonen in het groen. Bijna alle voorzieningen en winkels zitten op loopafstand. Mensen zijn echt trots op hun dorp. Natuurlijk zijn er ook dingen die beter kunnen. De meest gehoorde kritische punten gingen over verkeer, groen, voorzieningen en wonen.

Verkeer

Vooral in het centrum van Krommenie wordt veel hinder ervaren van het verkeer. Zoals sluipverkeer, te hard rijden, tegen de rijrichting in rijden, parkeren op de stoepen. Wij zijn voor een autoluwe wereld. We houden de verkeersplannen voor Krommenie dan ook goed in de gaten.

Het doortrekken van de A8-A9 wordt gewenst, maar andere oplossingen voor de luchtkwaliteit blijken bij inwoners ook best goed te vallen. Die zijn vaak ook sneller, makkelijker en wel realistisch. Met dat laatste zijn we al bezig met een Agenda Initiatief over milieuzones.

Natuur

Zorg beter voor het groen, zodat het gezond blijft en goed groeit. Minder bomen kappen, en als het écht moet, dan minstens 1 op 1 vervangen, voor bomen die daar horen (inheems). De gemeente moet ook beter haar best doen om de leefwereld van de dieren te beschermen. En wanneer de fietspaden en stoepen goed onderhouden worden, wordt er ook beter gebruik van gemaakt. Voor 2024 dienen we een voorstel in om onderhoud vooral op fietspaden en stoepen te richten en minder op de wegen voor de auto’s.

Wonen en oud worden in Krommenie

Winkels en voorzieningen op loopafstand, dat maakt het wonen in Krommenie zo fijn, zeker wanneer je ouder wordt. Maar dan moeten die voorzieningen er wel blijven en een steunpunt van het stadhuis in bijvoorbeeld de Pelikaan is dan ook nodig. Inwoners hebben ook behoefte aan een plein om elkaar te ontmoeten. Als het centrum autoluw wordt, is dat al voor de helft geregeld!

Krommenie wordt nog altijd beleefd als een dorp, en daar hechten mensen waarde aan. Door ervoor te zorgen dat de openbare ruimte zich leent voor ontmoeten, activiteiten en cultuur, kan dit dorpsgevoel blijven bestaan.

Gerelateerd nieuws

Buurten met de Partij voor de Dieren

In aanloop naar de verkiezingen van de Provinciale Staten zijn we als partij overal goed zichtbaar geweest met al onze flyera...

Lees verder

Buurten in Assendelft

Fijn wonen, met ruimte voor verbetering Doordat de huizen goed geïsoleerd zijn, overheerst het vlieglawaai binnen minder. De...

Lees verder