Buurten in Assen­delft


Wat de buurt vertelde op 15 juli 2023

15 juli 2023

Fijn wonen, met ruimte voor verbetering

Doordat de huizen goed geïsoleerd zijn, overheerst het vlieglawaai binnen minder. De wijk is groen (maar mag zeker groener!) en je wandelt zo de polder in. Het Sociale Winkeltje wordt erg gewaardeerd: ze helpen je persoonlijk als je klachten hebt, ook over de gemeente. Fijn voor mensen die digitaal niet zo vaardig zijn. Een loket van het stadhuis wordt niet zo gemist door de mensen die we spraken. Men is tevreden over de bestaande voorzieningen, als gaat in het oudere deel van Assendelft en in Waterrijk het winkel- en voorzieningenaanbod wel achteruit. Vooral voor oudere mensen is de afstand vaak te groot, en is er behoefte aan activiteiten om de hoek.

Overlast en openbare ruimte

Dag en nacht is er overlast van vliegtuigen, vooral in de zomerperiode. In de tuin zitten is soms bijna onmogelijk.

Er is veel zwerfvuil in de wijk, met name bij het winkelcentrum en op de bijbehorende parkeerplaatsen. De speelplaatsen zijn niet goed verdeeld over de wijk, en ze groeien niet mee met waar ouder wordende kinderen behoefte aan hebben. Dat zou beter moeten. En mensen ervaren de muskuseenden als 'overlast', vooral vanwege de stinkende uitwerpselen. In Zaandam wordt dit kennelijk beter schoongemaakt, waardoor mensen weer positiever zijn gaan denken over de eenden.

Er is ook behoefte aan dat de openbare ruimte beter wordt onderhouden. Sommige straten zijn slecht, zoals de Mediterraan, dat zorgt voor lawaai en gevaarlijke situaties. Ook bij de Zocalo vindt men het onderhoud echt slecht. Voor mindervaliden is het slecht begaanbaar.

Er zijn veel bomen doodgegaan. Er moet beter worden nagedacht over het soort bomen dat gepland wordt en de manier van planten.

Sporten is belangrijk. Meer asfalt en extra festivals zijn hiervoor echter niet nodig. Er zijn al genoeg faciliteiten die moeite hebben om het hoofd boven water te houden, en de kostbare natuur en rust zijn essentieel voor de buurt en de dieren (bijvoorbeeld vleermuizen).

Verkeer

De Dorpsstraat is te druk, en nodigt door de inrichting uit om veel te hard te rijden. Dit zorgt voor veel overlast, geluid en onveiligheid. Je fietst daar liever niet, zeker 's avonds. Ook op de Witte Ring is het erg druk. Verkeersdrempels zouden een deel van de oplossing kunnen zijn.

Het OV wordt steeds verder uitgekleed, voorzieningen in andere delen van Zaanstad (bijvoorbeeld het ZMC en andere medische voorzieningen) zijn daardoor slecht bereikbaar. Dus je móet haast wel met de auto.

De aanleg van de A8-A9 wordt als oplossing genoemd, terwijl inwoners zelf eigenlijk al andere oorzaken aanwijzen - ontoereikend openbaar vervoer en onveilige wegen voor fietsers en voetgangers.

Als er meer mensen met het openbaar vervoer reizen en fietsen, hoe veiliger het wordt.

Samen de buurt maken

Veel mensen zeggen dat de onderlinge betrokkenheid afneemt. De sfeer in de wijk wordt daardoor slechter. De overlast van jongeren, het niet opruimen van hondenpoep, en lawaaiige brommers en scooters zijn daar voorbeelden van. Er is te weinig toezicht en sociale controle, en mensen durven elkaar niet aan te spreken. Wij zien een taak voor de gemeente om het gesprek weer op gang te brengen, zodat mensen zich weer thuisvoelen in hun eigen buurt en sommige dingen samen kunnen oplossen.

Nu mensen langer thuis wonen, moeten activiteiten voor senioren beter over de buurten verdeeld worden. Omdat de drempel dan toch te hoog kan zijn, zou het goed zijn om mensen de eerste keren op te halen. Als je je buren kent, weet je waar je kan bijspringen.