Buurten in Wormerveer


Wat de buurt vertelde op 30 september

30 september 2023

Ik voel me thuis in mijn dorp, niets aan veranderen!

Jeugd en jongeren

  • Let ook op veiligheid tussen jongeren. Zet in op preventie en handhaving bij jongeren die voor onveiligheid zorgen. En heb aandacht voor jongeren die onveiligheid ervaren. Daar kun je in de buurten zelf samen ook veel voor doen. Maar dan moet de gemeente dit wel ondersteunen.

  • Laten we er ook samen zijn voor kinderen die in armoede opgroeien. Heb daar als gemeente ook aandacht voor.

  • Help ouders met het opvoeden van kinderen. Er blijft door werk, reistijd, sociale media, mantelzorg te weinig tijd voor kinderen over. Laten we er weer een gelukkige samenleving van maken.

  • Koester het kleine en het kneuterige. Maak een betere samenleving om in op te groeien. Met genoeg vrijwilligers.

  • Laat de toestellen van speeltuinen rouleren. Dan hebben kinderen wat vaker een nieuwe speeltuin, dat kan ook prima met al gebruikte toestellen. En zorg dat buiten spelen en sporten voor kinderen van alle leeftijden aantrekkelijk wordt. Door veilige stoepen en fietspaden. En misschien een hardloop/skelter/... baan in je eigen buurt.

  • Zorg voor betaalbare woningen voor jongeren. Vraag aan de jongeren zelf waar ze behoefte aan hebben. Doorstroming op de woningmarkt zou makkelijker kunnen als er betaalbare kleinere woningen voor ouderen beschikbaar zouden komen. Ook zou het helpen als het makkelijker wordt om grote panden te splitsen in meerdere volwaardige woningen.

Het winkelaanbod in de buurt wordt wel steeds minder.

Maak de Zaanse dorpen niet ondergeschikt aan de stad. Heb daar op het Stadhuis ook aandacht voor.

Er verdwijnt meer groen uit Wormerveer dan er voor terugkomt. Begin maar met het groen behouden en niet weghalen. En het bestaande groen beter onderhouden.

Pas op dat we niet dezelfde muizen- en ratten overlast krijgen als in andere grote steden. Geef voorlichting hoe we dit kunnen voorkomen.

Veilig fietsen, er lijkt steeds meer ruimte voor de auto te komen. Maak bijvoorbeeld de Zaanbocht autoluw met eenrichtingsverkeer. Als de auto sneller blijft naar bestemmingen als Amsterdam dan het OV is er geen prikkel om met het OV te gaan. Nu ben je zo twee keer langer onderweg, en ook overstap op de bus of tram erna duurt vaak te lang. Mensen blijven dan met de auto gaan met parkeerproblemen etc als gevolg.

De Zaanferry wordt gemist.

Informeer mensen over alle voorzieningen die de bibliotheek biedt, bijvoorbeeld voor mensen met laaggeletterdheid. Veel mensen weten dat niet.

Maak het ondernemers die werken in het kleinschalige, stadsgebonden toerisme niet moeilijk. Hoe fijn is het om als Zaankanter vanuit Zaandam naar de Zaanbocht te fietsen, waar het voelt alsof je met vakantie bent. Met leuke terrasjes en bijzondere winkels.

Vlees eten en vliegen lijkt wel steeds meer de norm te worden. Hoe raar, wanneer we allemaal best weten dat dat anders en minder moet en kan. Kijk hoe je daar de discussie over op gang kan brengen. De gemeente kan misschien scholen (of andere instellingen) stimuleren om meer aan educatie over gezond en plantaardig eten te doen. Gezond en plantaardig eten is niet een vanzelfsprekende keuze met een winkelaanbod dat veelal uit op vlees georiënteerde snackbars en Dönerhuizen bestaat. Kan de gemeente niet een gezond aanbod van eetgelegenheden stimuleren? Gezond en plantaardig eten zouden ook betaalbaarder moeten zijn. Zeker in verhouding tot junkfood.

Er moet meer geld naar het dierenasiel en de dierenambulance.

En meer hondenpoepbakken. De prullenbakken mogen wel vaker geleegd worden.

Gerelateerd nieuws

Ponyverloting

Op 10 september is er weer een pony verloot bij een manege in Zaanstad. Omdat het verloten van dieren verboden is, zijn we di...

Lees verder

Buurten in Poelenburg!

Wat is er fijn aan de wijk: Poelenburg is een groene en ruim opgezette wijk. Wat kan er beter: Er zijn veel auto's, en die...

Lees verder