Buurten in Poelenburg!
Wat de buurt vertelde op 9 december 2023
Wat is er fijn aan de wijk:
Poelenburg is een groene en ruim opgezette wijk.
Wat kan er beter:
Er zijn veel auto's, en die bepalen het beeld in de wijk. Er wordt hard gereden. Een maximumsnelheid van 30 km/u zou goed zijn. Parkeren duurder maken zodat mensen meer gaan fietsen, kan ook helpen. De woningen in de wijk worden wel geschilderd maar noodzakelijke verbeteringen blijven uit, zoals: isoleren van woningen, energiezuinig maken en aanbrengen zonnepanelen. Dit terwijl de huren wel stijgen en er geld is voor verduurzaming. Aanspreken en voorwaarden stellen naar wooncoöperaties is wenselijk.
Er is veel zwerfafval, meer openbare prullenbakken zouden daarbij kunnen helpen. Ook is er veel grof afval in de wijk. Hondenpoep is een ergernis. Wat ook wel genoemd is dat er weinig saamhorigheid is, de sfeer tussen de bewoners kan beter. Er zijn regelmatig autobranden.
Er is een buurthuis en een buurttuin ‘De groene oase’. Hier is vanuit de gemeente weinig aandacht voor qua middelen. Communicatie tussen verschillende ambtenaren bij de gemeente zit soms niet op een lijn.
Wat wordt gemist is het ouderwetse jongeren- en opbouwwerk. Wat zou helpen is als de gemeente meer middelen vrijmaakt voor het buurthuis zelf en er meer wordt geïnvesteerd in vrijwilligers. Het buurthuis zou een plek moeten zijn waar je laagdrempelig binnenloopt, een plek (van en) voor de buurt. Doordat Zaanstad met het Pact Zaandam-Oost de regie in handen heeft genomen, ontstaat er volgens sommige mensen die we spraken, een afstand tussen overheid en inwoner. Mensen die voorheen een belangrijke rol hadden in de buurt, zijn die rol nu kwijt. Dat verschil wordt nog niet overbrugd.
De combinatie met ook het sociaal wijkteam klinkt logisch, maar kan in de praktijk anders uitpakken. Wat nodig is, is maatwerk. Er is enige argwaan t.o.v. officiële instanties en hier lijkt vanuit de gemeente en overheidsinstanties/organisaties weinig erkenning/ruimte voor.
Organisaties, zoals Werkom, zouden mensen de kans moeten geven om in hun eigen buurt aan de slag te gaan. Dat is goed voor de cohesie. Ook is het voor veel werkzoekenden prettig, of zelfs noodzakelijk, om in de eigen omgeving te kunnen blijven.
Tot een aantal jaar terug had de wijk ook een kringloopwinkel en hielpen bewoners met het ophalen van grofvuil in de wijk (gefaciliteerd door de gemeente), en waren er bewonerscoaches. Het zou helpen als de gemeente meer vertrouwen zou hebben in de actieve en betrokken inwoners van de wijk. Aan de andere kant zal het ook lastig zijn om de problematiek helemaal op te lossen. Er zullen altijd wijken zijn met dit soort problematiek, ook omdat mensen de wijk verlaten en er weer nieuwe instroom is.
Wij staan voor:
Gerelateerd nieuws
Buurten in Wormerveer
Ik voel me thuis in mijn dorp, niets aan veranderen! Jeugd en jongeren Let ook op veiligheid tussen jongeren. Zet in op pre...
Lees verderCollege erkent dat subsidie aan evenementen met dieren niet in lijn is met eigen dierenwelzijnsbeleid
In het dierenwelzijnsbeleid van Zaanstad staat dat Zaanstad geen voorstander is van evenementen met dieren, omdat hun welzijn...
Lees verder