Amen­dement Westzijde 390: Natuur­in­clu­sieve maat­re­gelen meteen goed


(PvdD, SP)

17 oktober 2024

De gemeenteraad van Zaanstad, in vergadering bijeen op 17 oktober 2024, ter bespreking
van de Startnotitie Westzijde 390, Zaandam (876106) besluit aan het gevraagde besluit toe te voegen:

Met dien verstande dat in Paragraaf 4.2 Duurzaamheid, onder het kopje Quickscan flora en fauna, stikstofonderzoek en natuurinclusief bouwen, het punt

“De nieuwbouw dient te voldoen aan het Puntensysteem Natuurinclusief Bouwen Zaanstad.”

wordt gewijzigd in

“De nieuwbouw dient te voldoen aan het Puntensysteem Natuurinclusief Bouwen Zaanstad. De te nemen maatregelen zijn gebaseerd op ecologisch advies. Ook stelt de ontwikkelaar een beheerplan op voor de maatregelen.”

Stella Pieterson, Partij voor de Dieren

Anna de Groot, SP


Toelichting:

De natuur gaat hard achteruit. Bijzondere natuur, zoals in ons Natura 2000-gebied Polder Westzaan, verdwijnt voor onze ogen. Om deze bijzondere natuur niet verder achteruit te laten gaan is onverwijld handelen verplicht. En voldoende gewone natuur overal is essentieel voor het behoud van bijzondere natuur. Uit de beantwoording van schriftelijke vragen blijkt dat Zaanstad de noodzaak van gewone natuur overal onderschrijft, en daaraan werkt “met de middelen die ons ter beschikking staan”. Zaanstad heeft, dat is genoegzaam bekend, maar beperkte middelen.

Door wat we doen (en wat een ander in onze stad doet) meteen goed te doen, besparen we tijd en geld. Twee dingen die we niet hebben. Westzijde 390 is een kleine ontwikkeling, waarbij ecologisch advies en een beheerplan voor natuurinclusieve maatregelen niet verplicht zijn. Het zou dan zomaar kunnen, dat er (bijvoorbeeld) nestgelegenheid gemaakt wordt voor huismussen, terwijl die daar helemaal niet willen zijn. Of: dat de nestgelegenheid voor huismussen niet onderhouden wordt, en daardoor maar een jaar iets doet voor onze natuur. Een beheerplan ervoor zorgt dat de gecreëerde natuurwaarde ook in stand wordt gehouden. Het maakt het ook makkelijker om te monitoren welke natuurwaarde waar gecreëerd wordt. En tot slot kan deze informatie gebruikt worden om de stad te inspireren, bijvoorbeeld via NieuwZaansKlimaat.zaanstad.nl. Je draagt ermee namelijk naar bewoners uit: u staat er met alles wat u aan vergroening doet, niet alleen voor, want ontwikkelaars dragen ook hun steentje bij.


Status

Ingetrokken

Voor

Tegen