Amen­dement Eerlijk over volhoudbare landbouw (verworpen)


19 december 2024

De gemeenteraad van Zaanstad, in vergadering bijeen op 19 december 2024, ter besluitvorming over Raadsvoorstel en besluitnota Omgevingsvisie Zaanstad 2040 (8823021),

besluit in bovengenoemd voorstel aan besluitpunt 1 toe te voegen:

“Met dien verstande dat in §8.2.14 Sleutel 13 aan de tekst onder het kopje Toekomstbestendige landbouw (blz. 265-266), aan de tekst

Bij toekomstbestendige landbouw kan gedacht worden aan verbreding van de economische activiteiten. Aanpassingen in een toekomstbestendige en verbrede landbouw zorgen voor een robuuster ecosysteem en voor meer werkgelegenheid. Denk aan werk in de recreatie, educatie en de zorg. Ook biologische- en kringlooplandbouw, kortere ketens, het extensiveren (gemiddeld minder dieren per hectare houden) en het leveren van landschapsonderhoud tegen adequate vergoedingen, verminderen de uitstoot. Hierin spelen ook bedrijven die verwant zijn aan de agrarische sector een belangrijke rol. Ook zijn er aanpassingen denkbaar zoals nieuwe stalsystemen, aanpassing van het voer en het elektrificeren van materieel.

de volgende tekst wordt toegevoegd:

Indien deze veranderingen onvoldoende blijken voor het behalen van belangrijke doelen als natuurherstel, de Kaderrichtlijn Water, de doelen van het Parijsakkoord en een gezonde leefomgeving, is het nodig om met agrariërs een transitie in te zetten naar een vorm van landbouw die minder milieu- en klimaatbelastend is, minder ruimte vraagt en beter is voor dieren.”

Stella Pieterson, Partij voor de Dieren


Toelichting:

We moeten constateren dat we het in Nederland al 40 jaar over het teveel aan stikstof hebben, al zeker sinds 1972 over het teveel aan CO2-uitstoot, dat we het risico lopen dat het land opnieuw op slot gaat (althans, vergunningenland) omdat we bij lange na de kaderrichtlijn water niet halen.

Ons poldermodel is in veel gevallen heel goed, maar sommige problemen laten zich niet oplossen met incrementele veranderingen. Soms is een transitie nodig.Als we er niet eerlijk over zijn dat dat (misschien) ook geldt voor de landbouw, dan bieden we huidige inwoners, toekomstige generaties en zeker (toekomstige) boeren niet het perspectief waar ze al zo lang op wachten.

Het is belangrijk dat er zorgvuldig met agrariërs wordt gesproken, dat er aandacht en begrip is voor hun belangen, maar het is ook belangrijk dat dat gebeurt met open vizier en op basis van kennis en feiten.

De belangen van de veehouderij staan op gespannen voet met veel andere doelen die we hebben. Gezondheid, schone lucht, woningbouw, de continue openstelling van de busbrug, schoon en voldoende water etc. Bovendien kan een andere vorm van landbouw een goed verdienmodel zijn én lokaal - dat vinden we ook belangrijk - een schakel in de keten van biobased bouwen.

Maar als we het niet opnemen als mogelijke ambitie, dan is de kans groot dat we ook geen kansen in die richting pakken. Daarom stellen we voor om de optie van het helpen van veehouders bij de omschakeling naar plantaardige, regeneratieve landbouw op te nemen in de Omgevingsvisie.

Grazers willen we mogelijk houden in het gebied, maar die hoef je niet op te eten, je kan ze ook de ruimte geven en prettig oud laten worden, lekker grazend met hun eventuele kind naast zich in het veenmosrietland.

Bovendien leidt de huidige manier waarop we grazers houden tot (het kiezen voor) eiwitrijk grasland, waarmee we ganzen uitnodigen waarna gekozen wordt voor het vergassen of doodschieten van ganzen.


Status

Verworpen

Voor

Partij voor de Dieren

Tegen

Groep De Boer, Groep Lassooy, ChristenUnie, Partij voor de Dieren, CDA, DENK, GroenLinks, VVD, Partij voor Ouderen en Veiligheid, PvdA, ROSA, D66, Democratisch Zaanstad, PVV, SP

Lees onze andere moties

Motie vreemd - Er is weer vogelgriep: kies voor dierenwelzijn (verworpen)

Lees verder

Amendement Natuurherstel is essentieel voor huidige en toekomstige generaties (verworpen)

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer