Pony­ver­loting


Hoe de mazen van de wet weer opgezocht worden, ten koste van dieren

10 september 2023

Op 10 september is er weer een pony verloot bij een manege in Zaanstad. Omdat het verloten van dieren verboden is, zijn we dit gaan onderzoeken:

We hebben van tevoren geïnformeerd bij 144 en de NVWA wat we het beste konden doen. Zij raadden ons aan om zelf te gaan kijken die dag. En indien mogelijk de verloting te filmen en als de verloting echt plaats zou gaan vinden, de politie te bellen.

De fractie en leden van de werkgroep zijn er naartoe gegaan. In de ochtend werd de pony ‘gepresenteerd’, daarna vertelde de eigenaar van de manege dat alleen het hoofdstel en het zadel zouden worden verloot, maar dat de winnaar daarna ook de pony zou krijgen. Hij zei erbij dat de pony tijdens de verloting uit de ring moest, omdat hij anders een boete zou krijgen van de NVWA.

We hebben toen nog een keer de NVWA gebeld. Die vonden dit ook nogal bijzonder, en ze hebben contact opgenomen met de meldkamer. Tegen de tijd dat de verloting ging beginnen, kwam de politie langs om e.e.a. te controleren (de chip van de pony en het verloop van de verloting). Het werd toen allemaal nog schijnheiliger, maar het was ons overduidelijk dat iemand de pony gewonnen heeft. De politie houdt in de gaten of de pony van eigenaar of adres verandert, maar zolang dat niet gebeurt, kan de politie niets doen. Wat natuurlijk erg triest is.

Wij sturen de gemaakte filmpjes nog naar de NVWA, maar we vragen ons af of dat nog wat oplevert. We blijven dit volgen!

Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

Buurten in Assendelft

Fijn wonen, met ruimte voor verbetering Doordat de huizen goed geïsoleerd zijn, overheerst het vlieglawaai binnen minder. De...

Lees verder

Buurten in Wormerveer

Ik voel me thuis in mijn dorp, niets aan veranderen! Jeugd en jongeren Let ook op veiligheid tussen jongeren. Zet in op pre...

Lees verder