Paas­vee­­ten­­toon­­stelling een feestje? Een inkijkje in de bio-industrie!


Opinie

26 maart 2024

De een zijn brood is de ander zijn dood. Die ander is vaak een van de 550 miljoen dieren die jaarlijks in een slachthuis, of onderweg daarnaartoe, aan een triest en vaak gruwelijk einde komen. Of een van die 30 miljoen zielen die de stal niet eens levend uit komen. Die ‘voortijdige sterfte’ is onderdeel van het businessmodel ‘bio-industrie’. Goede medische zorg tot aan het slachthuis pakt onder de streep duurder uit, dus daar doen we in Nederland dan maar niet aan.

Soms sterft zo’n dier op een landbouwshow. Dat gebeurde woensdag op de Paasveetentoonstelling, die jaarlijks in Schagen gehouden wordt. “Het aangeboden vee is […] van vetgemeste melkkoeien veranderd in dieren die speciaal voor de slacht gefokt zijn: het luxe slachtvee.” [1] Vooruitgang? Dikbilkoeien worden in de vroege ochtend vanuit het hele land naar Schagen vervoerd en tentoongesteld aan het publiek. Het stadje kijkt ernaar uit. Gezelligheid kent geen tijd, maar ook niet altijd een moraal.

Want de dieren hebben niets aan de ambitie en de competitie van de boeren en de oordelende blikken van keurmeesters en slagers. Dierenartsen, dierethici, dierenrechtenorganisaties en de Raad voor dieraangelegenheden wijzen daar al jaren op. De vandaag overleden dikbilstier is hier een pijnlijk voorbeeld van.

In het geval van deze onfortuinlijke stier gaat het om een zeer sterk doorgefokt ras, dat vooral veel op moet leveren. Veel vlees op de botten dus. Zo veel dat hij alleen via een keizersnede ter wereld kon komen (al was hem het leven dat hij kreeg waarschijnlijk liever bespaard gebleven). Zo veel dat hij niet normaal kan lopen. Op een woensdag in maart moet hij in alle vroegte in een wagen, om naar Schagen gesleept te worden, waar hij de hele dag tentoongesteld wordt aan het publiek. Weg van zijn vertrouwde omgeving en de andere dieren met wie hij waarschijnlijk een stal deelt, een stal waar we het maar even niet over zullen hebben. Vastgebonden om bekeken te kunnen worden door het publiek. Beoordeeld. U zou dat stressvol vinden, en dat vinden de dieren die daar staan ook. Deze stier had zo veel stress dat hij door zijn benen zakte. Hij kreeg een kalmeringsmiddel van een dierenarts en hij werd natgespoten met water om af te koelen. Maar het mocht niet meer baten; hij overleed ter plekke.

Zijn lot was anders niet eens héél veel beter geweest. Hij had, al dan niet via zijn stal, naar het slachthuis gemoeten.

Zijn lot geeft ons een inkijkje in de bio-industrie. Een opgeleukt inkijkje. Want wie zijn ellende niet wil zien, kijkt er gemakkelijk overheen. Wil men het complete plaatje zien? Open dan de deuren van de stallen, zodat we de van helse pijn krijsende biggetjes horen als hun staartje onverdoofd wordt afgeknipt of gebrand. Laat de zeugen zien die dit moeten aanhoren tussen de stangen en weerloos moeten ondergaan. Laat het pasgeboren kalfje zien dat moederziel alleen in een hok met tralies staat, totdat het wordt opgehaald om een trieste tijd in een mesterij door te brengen om tegen bloedarmoede aan als wit kalfsvlees te eindigen. Laat de kuikentjes zien die door hun pootjes zakken door hun eigen lichaamsgewicht, de bijna slachtrijpe legkippen, de bokjes van enkele weken oud die klaar staan voor transport naar het slachthuis. Zouden we allemaal zoveel dierlijke ‘producten’ blijven consumeren, wanneer we geconfronteerd worden met de wrange realiteit?

Als we zouden stoppen met het eten van vlees, zuivel en eieren, zou dat doorfokken niet meer nodig zijn. Dan zou zo’n landbouwshow plaats kunnen maken voor een diervriendelijkere invulling van de Paasgedachte. We zouden iets écht leuks gaan doen op zo’n woensdag in maart, iets waar dieren niet onder lijden. En die 580 miljoen dieren zouden niet geboren hoeven worden om een ellendig bestaan in de bio-industrie te leiden.

Om de dieren te beschermen tegen de wreedheid van de bio-industrie, maken wij de keuze om plantaardig te eten! Welke keuze maak jij?

Stella Pieterson (gemeenteraadslid Partij voor de Dieren Zaanstad) en Ilona Haas (Statenlid Partij voor de Dieren Noord-Holland


De foto's zijn van landbouwshow Opmeer 2023


[1] https://www.paasvee.nl/pg-27103-7-76821/pagina/geschiedenis.html

Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

Ernstige twijfels en vele klachten over EBS

Ook klaar met uitvallende bussen? Sinds december 2023 is in onze regio een nieuwe busmaatschappij actief: EBS. Ze beloofden ...

Lees verder

Buurten in Westerwatering en Westerkoog

We bezoeken de komende jaren alle Zaanse wijken. Om met bewoners te praten over onderwerpen die voor hen en voor ons belangri...

Lees verder