Zaanstad geeft signaal: verkopen en koken van levende kreeften en krabben onac­cep­tabel


25 april 2024

Door een oplettende inwoner werden we erop gewezen dat op de markt in Zaandam - in elk geval rond kerst en oud & nieuw - levende kreeften en krabben verkocht worden.

Uit onderzoek blijkt sterk tot zeer sterk dat krabben en kreeften belang hebben bij een vrij en pijnvrij leven.

Bij honden en katten herkennen we dat beter. Die hebben we vaak dagelijks om ons heen, en we zien heel goed dat er verschillen zijn, persoonlijkheidjes zelfs: de een houdt van spelen met andere honden, maar dat doen ze niet allemaal. De een kan goed alleen zijn, de ander kan niet wachten tot jij weer thuiskomt. Van pijn, dat zien we ook, houden ze allemaal niet. En hoewel we dat bij krabben en kreeften misschien minder goed kunnen herkennen, geldt dat voor hen dus ook. En net zoals we het onacceptabel vinden om honden en katten met bijeengebonden pootjes, uitgehongerd op een drukke markt te koop aan te bieden zodat mensen ze thuis levend in een pan met kokend water kunnen gooien, is het dat voor krabben en kreeften dus ook.

Gemeenten zijn op dit moment nog niet bevoegd om de verkoop van deze levende dieren te verbieden. Er zijn al wel meerdere gemeenten die dat graag zouden willen, en de hoop is dat het Rijk ófwel het verbod gaat regelen, ofwel de bevoegdheid aan gemeenten gaat overdragen. Zaanstad heeft naar aanleiding van ons voorstel nu gezegd: zodra het kan, gaan wij het verbieden. Deze vorm van dierenmishandeling accepteren we niet in onze stad.

Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

Buurten in Westerwatering en Westerkoog

We bezoeken de komende jaren alle Zaanse wijken. Om met bewoners te praten over onderwerpen die voor hen en voor ons belangri...

Lees verder