Geen vuurwerk meer in parken


24 juni 2019

Bij de behandeling van de voorjaarsnota 2019-2023 lichtte raadslid Judit Raa onze motie Vuurwerkvrije parken toe:

"Voorzitter.

De Partij voor de Dieren is geen voorstander van vuurwerk, dat is bekend. Tegelijkertijd moeten we realistisch zijn, want er zijn nog steeds mensen die van vuurwerk genieten. Maar: ieders vrijheid eindigt waar die van een ander begint.

Toen ik daags na een vuurwerkshow in het Burg. In ’t Veldpark kwam, zag ik een luguber beeld. Er hing een dode vogel in een boom, die blijkbaar vanwege het vuurwerk in blinde paniek was opgevlogen. Veel parkvogels zien in het donker namelijk niets. Hij was verstrikt geraakt in een vliegertouw en een hele nare dood gestorven. Ik heb niet tussen bomen en struiken kunnen zoeken of er nog meer slachtoffers zijn gevallen.

Op 5 mei, als de vogels op hun nest zitten en al hun energie nodig hebben om hun jongen groot te brengen, vindt er weer een ernstige verstoring plaats in de vorm van een spectaculaire vuurwerkshow. Dat de gemeente Zaanstad dit eigenlijk helemaal niet wil, staat in de nota Dierenwelzijn. Echter, de gemeente gaat hier niet over want de provincie geeft die ontheffing af.

Ik kan me niet voorstellen dat er in onze raad partijen zijn die het een goed idee vinden om broedvogels de stuipen op het lijf te jagen door in hun leefgebied vuurwerk af te laten steken. De enige manier om hier een stokje voor te steken is als we alle parken vuurwerkvij maken, en dit in de APV vastleggen.

Enkele partijen maken zich zorgen over kosten voor extra handhaving, maar in dit geval hoeft er in feite niet gehandhaafd te worden. Bij consumentenvuurwerk leert de ervaring dat er al een preventieve werking uitgaat van slechts het plaatsen van borden vuurwerkvrije zones. Dieren kunnen die borden niet aanvragen, maar ze laten ons wel degelijk weten wat ze vinden, door massaal hun leefgebied te verlaten. Althans, dat proberen ze. Stemmen met de voeten, heet dat. Laten wij, college en gemeenteraad van Zaanstad dit nu eens goed gaan regelen. Het is een klein stapje, maar voor de dieren in kwestie maakt dit een wereld van verschil.

Als we het een goed idee vinden om vuurwerkshows te houden, laten we dit dan in ieder niet in onze parken doen.

Dank u wel."

Interessant voor jou

Bijdrage Judit Raa bij motie Carnivoor? Geef het door

Lees verder

Bijdrage Melchior Mattens over Recreatiegebied Alkmaarder- en Uitgeestermeer en Twiske

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer