Het VN-verdrag Handicap op de Witte de With­straat


Een toegan­ke­lijke woning (of twee) voor elke mogelijke rolstoel­ge­bruiker

22 september 2022

Voorzitter, dank u wel.

Een rolstoel-pluswoning heeft onder meer een extra kamer voor opbergen, want als je niet kan staan, dan heb je niks aan een hoge kast. Een apart toilet zodat bezoek niet in de badkamer hoeft, wat bij sommige mensen een half ziekenhuis is. En een logeerkamer ter compensatie van de reisbeperking. Ze gaan dus net wat verder dan de aanpasbare levensloopbestendige woningen, en daardoor weten we zeker dat ze écht geschikt zijn voor elke mogelijke rolstoelgebruiker. En daar vragen we er één van.

Wij hebben dit onderwerp aangezwengeld binnen de organisatie, en, heel fijn, daar komt een behoefteonderzoek uit voort bij de actualisatie van de woonzorgopgave later dit jaar. De Partij voor de Dieren vindt het in de regel heel verstandig om keuzes te baseren op onderzoek.

Maar. Op deze plek komt eigenlijk alles bij elkaar. Dit is echt een uitgelezen kans om zo’n woning te realiseren: nog méér seniorenwoningen dus er wordt toch al een toegankelijk complex gebouwd, de Amandelbloesem dichtbij, er is groen, er zijn allerlei voorzieningen in de buurt, OV, winkels, de markt… Het wordt ook nieuwbouw, dus het is een keuze voor de langere termijn.

Dus ja, dat behoefteonderzoek is belangrijk voor zinvol beleid. En nee, we gaan niet nu bij elk bouwproject een rolstoelpluswoning vragen. Maar het is zonde om deze kans te laten schieten, terwijl we al weten dat er een tekort is, zeker als je het bekijkt vanuit het VN-verdrag Handicap en de vrijheid om te kunnen kiezen waar je wil wonen.

Dank u wel.

Wij staan voor:

Interessant voor jou

Geef dieren, natuur en toekomstige generaties een stem

Lees verder

Op naar de donut!

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer