Jaarstukken: de belangrijkste cijfers ontbreken
Bijdrage van Judit Raa
De jaarstukken zijn… correct, maar ook onvolledig. Dierenwelzijn, duurzaamheid, klimaatverandering… ze worden benoemd, maar concrete cijfers ontbreken. De CO₂-indicator loopt hopeloos achter. Hoe kan de raad het college controleren op basis data uit 2017? We vermoeden dat de cijfers niet erg gunstig zijn, en juist daarom kunnen we niet voor de jaarstukken stemmen.
Dan over de motie Economisch Herstel- en Duurzaamheidsfonds. De ervaring leert dat we een andere opvatting over duurzaamheid hebben dan de indieners. Voor ons is het overduidelijk dat we niet terug moeten naar de situatie zoals die was voor corona, want die situatie heeft ons corona gebracht. Dat licht ik met drie voorbeelden toe: 1. We verbruiken in rap tempo onze natuurlijke hulpbronnen. We waren nog maar net voorbij een derde van 2020 en toen hadden we de draagkracht van de aarde al overschreden. Dat is dus alsof je in mei je hele jaarsalaris al hebt opgemaakt en de rest van het jaar gaat lenen, namelijk van de jongeren. 2. We houden ongelooflijk veel dieren, niet alleen dicht op elkaar maar ook dicht op mensen. 3. Door kap - onder andere voor veevoer -, door bouw en door recreatie leven we steeds dichter op wilde dieren. Hierdoor werken we het in de hand dat ziektes die bij dieren vaak onschuldig verlopen, overspringen op onszelf. En bij mensen verlopen deze zoonosen juist vaak heel heftig. Neem bijvoorbeeld SARS, MERS, onze eigen Q-koorts en nu dus het nieuwe coronavirus. Áls we iets leren van deze pandemie, gaan we níet terug naar business as usual. Alleen als de indieners ook bedoelen dat we de economie binnen de daadkracht van de aarde moeten brengen, kunnen we voor de motie stemmen, dus dat horen we graag zo even van die partijen.
De PvdD vindt: Nu we als overheden toch fors in bijna alle sectoren bij moeten springen, laten we dat dan ook benutten voor die andere, nog grotere bedreiging voor ons bestaan: de opwarming van de aarde. Zodat de jongeren die de recessie al moeten gaan dragen, dat er niet ook nog bijkrijgen, dat kan je echt niet maken. Dat brengt me op onze eigen motie.
We constateren dat in de voorliggende jaarrekening en jaarstukken te weinig rekening is gehouden met de risico’s van klimaatverandering. De accountant zei in het Zaanstad Beraad dat dit wel in haar onderzoeksveld kómt te liggen, maar nu nog niet uitgebreid beoordeeld is. Uit de bevindingen van Deltares blijkt dat er in Zaanstad aanzienlijke publieke en private schadelast gaat ontstaan als gevolg van klimaatverandering. De gemeente is bezig met het inventariseren van risicogebieden van droogte en overvloedige neerslag. We roepen op om dit onderzoek ook te gebruiken om de financiele risico’s van klimaatverandering in kaart te brengen, zodat we na 2020 niet weer voor heel onaangename verrassingen komen te staan.
Interessant voor jou
Bijdrage messenverbod
Lees verderEen nieuw museum in het centrum van Zaandam
Lees verder