Amendement: Brede Welvaart goed uitwerken
PvdD, CU, SP, D66
De gemeenteraad van Zaanstad, in vergadering bijeen op 27 juni 2024, besprekend de reactiebrief Zaanstreek-Waterland op de 80%-versie MRA Agenda 2025-2028 (8544723), besluit aan de reactiebrief, met betrekking tot Hoofdstuk 1 Samen kiezen voor brede welvaart,
de volgende reactie toe te voegen:
“Het begrip brede welvaart wordt nu uitgewerkt in drie thema’s en acht ambities. Daarbij zijn alleen de dimensies hier & nu en (in mindere mate) later uitgewerkt. De dimensie elders ontbreekt, terwijl in alle definities die drie dimensies samen worden verstaan onder brede welvaart, zoals ook in de MRA Agenda staat.
In de definitieve versie van de Agenda zien we ook elders graag uitgewerkt én relevante indicatoren voor de dimensie elders opgenomen in de MUVP’s, waarbij we ook inzicht krijgen in de (mogelijke of voorgenomen) afruil tussen de diverse dimensies.”
Toelichting:
Het CBS licht brede welvaart later en elders nog verder toe [1]: “Brede welvaart ‘later’ gaat over de beschikbare hulpbronnen voor volgende generaties om hetzelfde welvaartsniveau te kunnen bereiken als de huidige generatie, en de gevolgen van de huidige brede welvaart daarvoor.”
“Brede welvaart ‘elders’ gaat over de gevolgen van keuzes van Nederlanders voor mensen elders in de wereld. Handel en hulp leveren banen en inkomens op. Nederland heeft ook een grote voetafdruk op (niet-hernieuwbare) hulpbronnen en het milieu in andere landen.”
Dit is ook in lijn met de maatschappelijke doelen van de Omgevingswet: “Deze wet is, met het oog op duurzame ontwikkeling, de bewoonbaarheid van het land en de bescherming en verbetering van het leefmilieu, gericht op het in onderlinge samenhang:
a. bereiken en in stand houden van een veilige en gezonde fysieke leefomgeving en een goede omgevingskwaliteit, ook vanwege de intrinsieke waarde van de natuur, en
b. doelmatig beheren, gebruiken en ontwikkelen van de fysieke leefomgeving ter vervulling van maatschappelijke behoeften.” [2] waarbij “duurzame ontwikkeling: ontwikkeling die voorziet in de behoeften van de huidige generatie zonder de mogelijkheden voor toekomstige generaties om in hun eigen behoeften te voorzien in gevaar te brengen.” [3]
Indicatoren voor brede welvaart elders in de monitor Brede Welvaart van het CBS zijn onder meer invoer van biomassa (waar bijvoorbeeld regenwoud voor gekapt wordt), broeikasgasvoetafdruk en de invoer van grondstoffen ten behoeve van onze consumptie. Dit is mede een maatstaf voor onze eigen toekomst: we hebben belang bij een robuust regenwoud, dat onder meer veel CO2 vastlegt. We hebben inzicht nodig in de manier waarop keuzes die we maken (“Wat kunnen en willen we (ruimtelijk) nog wel mogelijk maken en wat niet?”) de elementen economie, sociaal en duurzaam beïnvloeden, en hoe de (mogelijke) afruil er dan uitziet [4].
Stella Pieterson, Partij voor de Dieren
Hanneke Veurink-Malda, ChristenUnie
Anna de Groot, SP
Merel Kingma, D66
[1] https://www.cbs.nl/nl-nl/visualisaties/monitor-brede-welvaart-en-de-sustainable-development-goals
[2] https://iplo.nl/publish/pages/191119/omgevingswet-tekst-bij-inwerkingtreding-1.pdf artikel 1.3
[3] https://iplo.nl/publish/pages/191119/omgevingswet-tekst-bij-inwerkingtreding-1.pdf Bijlage bij artikel 1.1 van deze wet; A. Begrippen
[4] https://www.metropoolregioamsterdam.nl/wp-content/uploads/2023/12/MRA-Handreiking-Brede-
Status
Aangenomen
Voor
Groep Lassooy, ChristenUnie, Partij voor de Dieren, DENK, GroenLinks, PvdA, ROSA, D66, SP
Tegen
Groep De Boer, CDA, VVD, Partij voor Ouderen en Veiligheid, Democratisch Zaanstad, PVVWij staan voor:
Lees onze andere moties
Amendement: Bescherm bijzondere natuur met gewone natuur
Lees verderAmendement: Verklein risico’s voor woningbouw
Lees verder