Amen­dement: Verklein risico’s voor woningbouw


PvdD, SP

27 juni 2024

De gemeenteraad van Zaanstad, in vergadering bijeen op 27 juni 2024, besprekend de reactiebrief Zaanstreek-Waterland op de 80%-versie MRA Agenda 2025-2028 (8544723), besluit aan de reactiebrief, met betrekking tot ambitie 5 We willen leefbare steden en dorpen met voldoende, betaalbare, bereikbare en toekomstbestendige woningen, in een gezonde leefomgeving

de volgende reactie toe te voegen:

“In MRA-verband willen we deze ambitie mede waarmaken door te zorgen voor een schone leefomgeving. De MRA noemt daarbij specifiek minder geluidsoverlast en schonere lucht, onderwerpen die zeker ook in Zaanstad spelen. Ook op dit punt zien we uit naar de keuzes die gemaakt worden met betrekking tot de afruil tussen economie, sociaal en duurzaam.

Nieuwe problemen voor de (versnelling van de) woningbouw doemen echter ook op in de vorm van de waterkwaliteit. Indien Nederland in 2027 niet aan de Kaderrichtlijn Water voldoet, bestaat de kans dat de woningbouw weer op slot gaat. Het is daarom van groot belang dat we er in MRA-verband ook alles aan doen om de waterkwaliteit voldoende te verbeteren.”

Toelichting:

Geen van de wateren in de provincie Noord-Holland voldoet nog aan de Europese waterdoelen (Kaderrichtlijn Water - KRW), terwijl we daarvoor ruim 20 jaar de tijd hebben gehad en in 2027 de laatste deadline is. De KRW is niet vrijblijvend, maar is verankerd in nationale wetgeving en kent een resultaatsverplichting. Wanneer in 2027 vastgestelde KRW-doelen niet gehaald zijn en niet álle maatregelen zijn genomen om deze wél te halen, dan kan de Europese Commissie forse boetes en/of dwangsommen opleggen aan lidstaten. Via de Wet Naleving Europese regelgeving publieke entiteiten kan de Nederlandse overheid decentrale overheden medeverantwoordelijk stellen als deze nalatig zijn geweest.

Het niet halen van de KRW-doelen is voor mens, dier en natuur ongezond, maar ook een slecht scenario voor de bouw- en infrasector. Uit een onderzoek van adviesbureau Witteveen+Bos blijkt [1], dat het kan dat betekenen dat de bouw- en infrasector vele miljarden euro omzet per jaar verliest, als bouwprojecten niet meer vergund kunnen worden.

Stella Pieterson, Partij voor de Dieren

Anna de Groot, SP


[1] https://www.otar.nl/wp-content/uploads/2023/04/18042022_onderzoek-Bouwend-Nederland-Een-KRW- risicoanalyse-voor-de-vergunningverlening-voor-de-bouw-en-infrasector.pdf


Status

Ingetrokken

Voor

Tegen