Bijen­hotel voor School­tuinen


10 juli 2018

De kinderen van de Schooltuinen in het Darwinpark kregen een viersterrenhotel! Dinsdag 10 juli schonk raadslid Judit Raa een bijenhotel namens de fractie en werkgroep Partij voor de Dieren. Hiermee wil de PvdD het werk van de Schooltuinen ondersteunen en de bijen een handje helpen.

De werkgroep PvdD Zaanstreek heeft vorig jaar in de Heemtuin een knutselmiddag georganiseerd. Met hulp van ecologisch hovenier Mark Bloemberg uit Oostzaan hebben vrijwilligers boomstammen gezaagd, getimmerd en ontelbare gaatjes geboord, die vervolgens weer allemaal gevijld moesten worden zodat de bijen hun vleugels niet kunnen beschadigen. Het bijenhotel werd dusdanig groot dat een middagje klussen niet genoeg bleek te zijn en is later door de werkgroep geperfectioneerd. Dat de PvdD de Schooltuinen juist een bijenhotel schenken, heeft te maken met de onmisbare rol van bijen in de voedselvoorziening, ook in de stad. Het voortbestaan van de bij staat onder grote druk door het grootschalige gifgebruik in de intensieve landbouw en het verdwijnen van nest- en voedselgelegenheid. De Partij voor de Dieren strijdt dan ook voor een gifvrije landbouw en wil dat regering en gemeenten de aanleg van bijvoorbeeld bloemenranden stimuleren, waar bijen voedsel kunnen vinden.

Judit Raa: "Bijen dreigen uit te sterven terwijl we voor ons voedsel vrijwel volledig afhankelijk van ze zijn. In de Heemtuin en Schooltuinen kun je met eigen ogen zien hoe belangrijk het is om samen te werken met de natuur, in plaats van ertegen. Bijen, maar ook vlinders en insecten zijn van levensbelang: zonder de bij komt onze voedselvoorziening in gevaar. Insectenhotels zijn nodig omdat het zeer slecht gesteld is met de bijen, vlinders en andere bestuivers. We helpen graag een handje door de schooltuinen nog aantrekkelijker te maken voor wilde bijen. Zo helpen we de bij én maken we Zaanstad weer een stukje mooier.”

Ons raadslid was blij verrast dat de kinderen zo veel weten over de bij. Op vrijwel alle gestelde vragen gaven ze een goed antwoord. Als dank voor het bijenhotel kreeg Judit van ieder kind een zelfgeplukte bloem aangereikt en ging ze naar huis met een prachtig boeket.

Wilde bijen spelen een belangrijke rol bij het verspreiden van wilde planten en bloemen. Als die verdwijnen, verdwijnen ook weer insecten en vogels die daarvan afhankelijk zijn.

Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

PvdD Zaanstad zegt NEE tegen het Cultuurcluster

Afgelopen zaterdagmiddag nam PvdD steunfractielid Rick Schellingerhout deel aan het debat over het nieuwe Cultuurcluster in d...

Lees verder

PvdD Zaanstad stelt vragen over Circus Freiwald

Partij voor de Dieren Zaanstad is onaangenaam verrast dat er een circus met (wilde) dieren in Zaanstad is neergestreken. Sind...

Lees verder