Campag­ne­aftrap voor een groene stad


20 februari 2018

De Partij voor de Dieren Zaanstreek heeft afgelopen zondag 18 februari haar campagneaftrap gehouden in de kantine van Volkstuinvereniging Nut en Genoegen in Zaandam.

De partij heeft bewust voor deze locatie gekozen als steunbetuiging aan de tuinders. Er zijn grote zorgen omdat de groene oase tussen de Havenbuurt en de Provinciale Weg, waar zoveel mensen al jarenlang heel veel plezier aan beleven in gevaar dreigt te komen. De grond wordt gehuurd van de gemeente, maar de gemeente kan niet garanderen dat dit stukje natuur behouden kan blijven vanwege de ambitieuze plannen om 20.000 woningen te realiseren in Zaanstad de komende decennia. In het Groen- en Waterplan van de gemeente valt het gebied onder Maak Zaanstad en zal, zoals het er naar uitziet, ten prooi vallen aan de bouw van huizen op deze prachtige plek.

Lijsttrekker Judit Raa benadrukte in haar welkomstwoord dat de PvdD begrijpt dat er woningen gebouwd moeten worden, maar dat dit niet zomaar ten koste mag gaan van groen in de gemeente. Het kan toch niet zo zijn dat de stad versteent en onleefbaar wordt. De partij wil zich hard maken voor het behoud van de tuinen, die niet alleen belangrijk zijn voor de tuinders, maar ook met zijn diversiteit onderdak biedt aan vele insecten en vogels. Er staan bovendien nog zoveel gebouwen leeg in de stad. Verder verwonderde ze zich erover dat met zo’n dringende behoefte aan woningen, ondertussen de hotels als paddenstoelen uit de grond rijzen. Waarom niet kiezen voor ombouwen tot studio’s voor jongeren in plaats van het ene na het andere gebouw een hotelbestemming te geven. De PvdD vindt dat groen in de stad van onschatbare waarde is.

Aan de hand van het verkiezingsprogramma, Plan B, werden een aantal speerpunten genoemd waar de partij zich hard voor wil maken. Er moet bijvoorbeeld meer subsidie komen voor de vogelopvang en de dierenasiels. De Vogelopvang Zaanstreek krijgt slechts 5000 euro subsidie, daar kunnen ze niet eens het voer van betalen.

De kandidaten van de kieslijst stelden zich een voor een voor. Daarna was het de beurt aan Lammert van Raan, Tweede Kamerlid en oud duo-raadslid voor de gemeente Amsterdam om tips te geven over campagne voeren en de aanwezigen te vertellen over zijn ervaringen in de politiek. Tot slot werden de speerpunten doorgenomen en kon iedereen vragen stellen aan de nummers 1 en 2 van de kieslijst.

Foto's door Peter van Roon.

Gerelateerd nieuws

PvdD Zaanstad ondertekent regenboogakkoord

Op woensdag 14 februari ondertekent lijsttrekker Judit Raa namens PvdD Zaanstad het Zaanse regenboogstembusakkoord. Gelijke b...

Lees verder

Pubquiz Zaanstad - test je kennis!

Partij voor de Dieren Zaanstad deed mee aan de Zaanse Stembus Pubquiz van Wij zijn Zaankanters in Wormer. Hoeveel weet jij ov...

Lees verder