Zaanstad gaat ener­gie­neu­traal bouwen aanmoe­digen


7 maart 2024

De klimaatcrisis is, samen met de natuurcrisis, onze grootste en urgentste uitdaging. We moeten alles op alles zetten om zo snel mogelijk veel minder CO₂ uit te stoten. Besparen is daarbij de makkelijkste stap: energie, en andere grondstoffen.

In het Bouwbesluit staat (gek genoeg) dat gemeenten niet mogen eisen dat ontwikkelaars energieneutraal bouwen. Alleen bíjna energieneutraal (BENG). Dat is absurd, en daarom proberen we steeds om Zaanstad toch aan te sporen daar meer aan te doen.

In de nieuwe Uitvoeringsagenda Wonen 2024-2028 is gelukkig wel opgenomen dat Zaanstad op eigen grond "Paris Proof" zal bouwen: in overeenstemming met de klimaatdoelstelling van het Parijsakkoord. Maar er wordt de komende tijd ook veel gebouwd op grond die niet van Zaanstad is, en waar we energieneutraal bouwen (ENG) dus niet kunnen eisen. Maar we kunnen het wel stimuleren! Daarom dienden we daar een voorstel voor in om ontwikkelaars daartoe aan te moedigen: Helder over onze klimaatdoelen.


En dat voorstel is aangenomen!

Gerelateerd nieuws

Ernstige twijfels en vele klachten over EBS

Ook klaar met uitvallende bussen? Sinds december 2023 is in onze regio een nieuwe busmaatschappij actief: EBS. Ze beloofden ...

Lees verder

Wanneer verhuurders niet voldoen aan de regels voor goed verhuurderschap, raken zij hun verhuurdersvergunning kwijt

De PvdA diende een voorstel in vergunningverlening voor arbeidshuisvesting. Bij arbeidshuisvesting gaat het vaak over kwetsba...

Lees verder