Menstruatie-armoede


Monde­linge vraag aan de wethouder

Indiendatum: 1 dec. 2020

Een op de vijf vrouwen in Schotland heeft de grootst mogelijke moeite om elke maand tussen de tien en vijftien euro uit te geven aan maandverband of tampons. Voor 10 procent is het zelfs onmogelijk (Trouw, 2020).

Hoe groot dit probleem in Zaanstad is, is ons niet bekend maar gezien de armoede die er helaas ook in Zaanstad is, kunnen we ons niet voorstellen dat dit hier niet speelt.

In Schotland is men overgegaan tot het gratis verstrekken van menstruatiemateriaal. Mensen die niet menstrueren hebben deze kosten niet dus hier is sprake van sekse-ongelijkheid. Dat vindt de Partij voor de Dieren een slechte zaak.

Is het college bereid om (in overleg met plekken als wijkteams, scholen, apotheken of voedselbanken) menstruatiemateriaal gratis beschikbaar te stellen aan mensen die in armoede leven? Zo nee, waarom niet?

Indiendatum: 1 dec. 2020
Antwoorddatum: 3 dec. 2020

Wethouder Mutluer antwoordde dat zij zeker iets wil doen tegen menstruatiearmoede. Ze gaat in gesprek met scholen en met collega-wethouders van andere gemeenten waar dit al geregeld is.

Interessant voor jou

Politiehonden: een structureel en incidenteel probleem

Lees verder

Vragen over de Zaanse aanpak van de klimaatcrisis

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer