Bijdrage evene­menten met dieren


15 juni 2022

Voorzitter, dank u wel.

De zusjes Kumang en Sara werken vaak samen; de een houdt bijvoorbeeld de bezemsteel omhoog, zodat de ander die kan gebruiken om over het hek te klimmen. Vicki draait de schroeven uit de deur om erdoor naar buiten te lopen wanneer hij dat zelf wil.

Voorzitter, voor mensen vinden we vrijheid een van de belangrijkste waarden. We denken graag dat andere dieren daar geen waarde aan hechten. Dat komt ons heel goed uit, want een wilde vogel in het echt zien is hartstikke spectaculair . Maar zoals de orang-oetans uit de voorbeelden, denken de dieren zelf daar heel anders over. En dat weten we steeds beter, want er is steeds meer bekend over hun natuurlijke gedrag. Kumang, Sara, Vicki en nog heel veel andere apen bezorgen de dierentuinen die hen hebben opgesloten, hoofdbrekens door hun creativiteit, volhardendheid en samenwerking om te ontsnappen.

De in te voeren vergunningsplicht voor het gebruik van dieren bij evenementen ter vermaak is gewoon een uitvoering van de vastgestelde nota dierenwelzijn. Zo hard gaat het niet met die uitvoering, maar dit lijkt dan tenminste geregeld. Het zorgt ervoor dat er meer controle is op het welzijn van de gebruikte dieren - althans naar de nog zeer beperkte opvatting van de wet. En dan komt het CDA.

"Regeldruk!" Voorzitter, minder regels vinden wij prima, maar niet als het ten koste gaat van een ander. Als het om het welzijn van de kwetsbaren gaat - in veel gevallen gehouden dieren - is juist sterke regelgeving én handhaving nodig.

Een al dan niet geketende havik op een stokje op een braderie in Krommenie, nachtvogels zoals uilen die overdag in het volle zonlicht op moeten treden, ik hoor graag van het CDA wat daar volgens hen de educatieve waarde van is.

Al deze voorbeelden tonen ook meteen aan dat het welzijn van die dieren ondergeschikt is aan de financiële belangen van die ondernemers. Met een vergunningsplicht komen we dan toch nog een beetje op voor de belangen van dieren. Eindelijk.

Dank u wel.

Wij staan voor:

Interessant voor jou

Bescherming dieren, natuur en toekomstige generaties te laag op de agenda van Zaanstad

Lees verder

Klimaat en biodiversiteit belangrijkste opgave voor MRA

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer