Onderzoek ons slaver­nij­ver­leden en de door­werking in het heden


20 juni 2023

Vandaag ontvingen wij twee brieven van inwoners die door ons reglement van orde niet meer konden inspreken. Ik wil er daarom graag wat uit voorlezen.

De eerste briefschrijver roept onze raad op om d.m.v. gedegen onderzoek naar het Slavernijverleden van deze gemeente, een toekomst te creëren waarin elke Zaanse burger meetelt en daardoor ook meedoet aan het verder vorm en inhoud geven van de samenleving.

Om ons te laten leiden door historische en maatschappelijke feiten.

“Juist als bestuur en vertegenwoordigers van een collectief dat verbonden moet zijn door sociale cohesie, hebt u de morele plicht om ieder deel en onderdeel van dat collectief recht te doen door haar geschiedenis te erkennen en op basis daarvan de meest verantwoorde politieke beslissingen te nemen in het belang van de gehele samenleving.”

De andere brief, lees vooral ook die als u dat nog niet deed, vraagt ons om verschil te durven maken.

Minister Dijkgraaf zei onlangs: “Niet naar het hele verhaal luisteren, lijkt comfortabel maar is armoede, omdat je jezelf dan kennis ontzegt, omdat je dan de kans niet grijpt om lessen te trekken uit het verleden, en vooral omdat je je dan afzondert van al die mensen die wél altijd de pijn van het verleden voelen.” Inwoners van ónze gemeente, voor wie wij hier zitten.

Slavernij was nooit gewoon, nooit algemeen geaccepteerd, en er was bruut geweld nodig om het toch zo lang in stand te kunnen houden. De afschaffing was geen eind goed, al goed. Onderdrukking bleef: bv door de slavenhouder te compenseren in plaats van wie tot slaaf gemaakt was geweest; en de moedertaal was nog lang taboe, behalve natuurlijk als dat Nederlands was. Nieuwe systemen van sociale onderschikking werden opgetuigd, en die zijn nog steeds niet allemaal afgebroken. Dit onderzoek kan ons helpen om dat alsnog te doen. Dat is onze verantwoordelijkheid: niet langer uitsluiten, maar zorgen dat al onze inwoners zich gezien, gehoord en thuis voelen.

Het slavernijverleden vraagt nog steeds onze inzet, en we kunnen daar alleen maar beter van worden. En dit keer allemáál.

Twee inwoners stuurden een brief naar de raad. Stella las er wat uit voor, maar ze zijn beide zeer de moeite waar om helemaal te lezen. Je vindt ze hier:

https://zaanstad.bestuurlijkeinformatie.nl/Reports/Document/efdea8e8-0c1a-46c1-a139-7be0268c4008?documentId=aee9a5b3-fd30-4d1a-91da-967619a340f8

https://zaanstad.bestuurlijkeinformatie.nl/Reports/Document/37a55c4e-1a6f-4479-86fd-e556dbf525db?documentId=eb328ef9-cd1a-4dbd-afbf-1e61fcb08852

Wij staan voor:

Interessant voor jou

Bijdragen bij de Voorjaarsnota

Lees verder

Bescherm de veenweidegebieden tegen toerisme

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer