Verhuizing hockeyclub Kraaien: Fortuinveld geen optie


31 oktober 2020

Voorzitter,

Wat niet kan, kan gewoon niet. Er is geen wettelijke basis om de hockeyclub te verhuizen naar het Fortuinveld.

Qua stikstof is het onmogelijk te realiseren Het veld ligt direct aan Natura2000-gebied en bouwverkeer leidt tot stikstof in het Guisveld.

Op basis van de wet natuurbescherming (wnb) artikel 5.4 is het de vraag of de vergunning wettelijk gezien niet vernietigd zou moeten worden.

Vergunnen is in strijd met het omgevingsrecht (WABO), met de risico's dat er nieuwe juridische procedures komen én dat de zoektocht al strandt voordat het bij de rechter komt... immers toveren 'slimme' wettelijke trucjes de stikstof niet weg en loop je dan alsnog tegen nationale en Europese natuurwetgeving aan. Hoe sneu zou het zijn als men via een omweg wel met bouwen kan starten, maar dat later bij de rechter de stikstofcompositie van o.a. extra autoverkeer alsnog meer blijkt dan is toegestaan en het sportpark gesloten moet worden.

In de uitspraak van de rechter staat: er mag wel gewerkt worden aan de realisatie van het sportpark, maar alleen in oktober. Dit is buiten het paar- / broedseizoen van beschermde dieren bij het Fortuinveld (oa in het Guisveld). Er mogen dus maar een maand per jaar werkzaamheden worden uitgevoerd in het gebied: het bouwen op deze locatie kost dus vele jaren.

Ook zijn er ernstige twijfels bij de paddenschermen. Doordat deze kapot zijn gegaan, kunnen er weer padden in het gebied zijn gekomen die vervolgens zijn afgesloten van een gang naar de sloot. Ondanks dat de zorgplicht goed wordt nagekomen, kunnen we niet uitsluiten dat de gemeente verantwoordelijk is voor verwaarlozing of zelfs mishandeling van o.a. de padden in het gebied.

Ondanks deze kennis worden de Kraaien aan het lijntje gehouden door zinloze beloften te doen die Zaanstad niet kan nakomen. Zij hebben een goede sportvoorziening nodig en niet pas over 8 jaar. We moeten daarom nu kijken naar alternatieven.

Interessant voor jou

Algemene beschouwing bij de begroting 2021-2024

Lees verder

Bijdrage voedselbos eiland Bloemendaal

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer