Daar is 'ie: de Zaanse bomenhub!


19 januari 2024

De bomen in je tuin, in de straat of in het bos maken elk jaar nieuwe boompjes. In de tuin is vaak niet genoeg ruimte voor al die bomen. In het bos krijgen ze vaak niet genoeg ruimte en licht om groot te worden.

Maar er zijn ook veel plekken waar we juist bomen nodig hebben! Bomen zijn goed tegen droogte en hitte, een schuilplaats en de dinertafel voor allerlei dieren, ze helpen de lucht schoon te maken en tegen de klimaatcrisis. We kunnen echt niet zonder!

MeerBomenNu oogst overdadige en ongewenste zaailingen uit o.a. natuurgebieden en bouwlocaties. Deze geven zij vervolgens weg aan ondernemers, boeren en burgers die willen planten. Zo verplanten zij boompjes en struiken van een kansarme naar een kansrijke plek.

In 2022 nam onze Esther het initiatief om jonge bomen te oogsten in de Kalverpolder, en vroegen we het college om samen te gaan werken met MeerBomenNu voor het vergroenen van bedrijventerreinen.

In 2023 stond de stichting zelf op de ideeƫnmarkt, en werd het idee ook 'geadopteerd' door ROSA, PvdA, SP, CU, GroenLinks en VVD. We dienden samen een voorstel in, dat unaniem werd aangenomen.

En nu is hij er! BomenHub Zaanstreek heeft een plekje gekregen bij de schooltuinen in het Darwinpark. Hier worden dus in de winter jonge bomen verzameld, die in het vroege voorjaar worden uitgedeeld aan inwoners.

🌱 Heb je een zaailing? Neem contact op met de bomenhub. Onderaan deze pagina staat een contactformulier.

🌱 Wil je een boom? Dit zijn de uitdeeldagen van 2024:

📅 Op 3 februari van 10.30 -13.30 u

📅 Op 2 maart 10.30 -13.30 u

Meer informatie vind je hier. Je kan ook helpen uitdelen.

Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

College erkent dat subsidie aan evenementen met dieren niet in lijn is met eigen dierenwelzijnsbeleid

In het dierenwelzijnsbeleid van Zaanstad staat dat Zaanstad geen voorstander is van evenementen met dieren, omdat hun welzijn...

Lees verder

Ernstige twijfels en vele klachten over EBS

Ook klaar met uitvallende bussen? Sinds december 2023 is in onze regio een nieuwe busmaatschappij actief: EBS. Ze beloofden ...

Lees verder