Vragen over het verboden land­bouwgif dinoterb in de Zaan


Indiendatum: 12 mrt. 2024

Uit meetgegevens van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier is naar voren gekomen dat de hoeveelheid kankerverwekkend landbouwgif in de Zaan in 2022 drie keer boven het Maximaal toelaatbaar Risiconiveau lag. Dit dinoterb is schadelijk voor zoogdieren, vogels en insecten, staat op de lijst Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS) van het RIVM en is bij mensen extra gevaarlijk voor zwangere vrouwen. Voor ZZS geldt een minimalisatieplicht, d.w.z. dat de uitstoot ervan naar nul moet worden teruggedrongen.

Tot het in 1998 verboden werd, werd dit landbouwgif gebruikt in de bloembollenteelt. In het NHD valt in het artikel "Landbouwgif ook aangetroffen in de Zaan: Drie keer de risiconorm" te lezen dat HHNK momenteel nog niet weet waar de bron ligt. Daarmee bestaat het risico dat het water in de Zaannog altijd vervuild wordt met kankerverwekkende stoffen.

Erger is dat het nota bene een milieuorganisatie (MOB) is die HHNK moet wijzen op deze gevaarlijke niveau's aan landbouwgif in ons oppervlaktewater en dat noch HHNK dit tijdig zelf heeft geconstateerd noch de Omgevingsdienst hier voldoende toezicht op heeft gehouden. Dit sterkt niet het vertrouwen dat de Omgevingsdiensten noch het waterschap voldoende zijn toegerust op de belangrijke taak onze leefomgeving veilig en gezond te houden. Inmiddels heeft de gemeente wel advies ingewonnen bij de NVWA en HHNK over mogelijke vervolgstappen.

Daarom aan het college de volgende vragen:

  • Kan het college al duidelijkheid geven over welke maatregelen besproken worden met de NVWA en HHNK in relatie tot het water in de Zaan?
  • Het is aannemelijk dat dinoterb ook in sloten en grachten van Zaanstad gevonden zou worden als daar gemeten wordt. Dan zouden inwoners ook in contact kunnen komen met de kankerverwekkende stof. Zijn er gezondheids- en milieu-implicaties voor mens, dier en natuur? We denken daarbij ook aan volkstuinen, als dit water gebruikt zou worden voor groente en fruit.
  • Is het college voornemens om bij HHNK en de betreffende Omgevingsdienst de zorgen over hun functioneren over te brengen? Dit in het kader van dat zij niet tijdig deze hoge concentraties kankerverwekkende stoffen zelf hebben geconstateerd noch voldoende beeld hebben waar de concentraties vandaan komen.

Interessant voor jou

Schriftelijke vragen betreffende Busbrug De Binding en de natuur in Polder Westzaan Zaanstad

Lees verder

Schriftelijke vragen over nieuwe Beleidsregels aanpak hondenbijtincidenten gemeente Zaanstad 2024

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer