Bijdrage Judit Raa over de coali­tie­crisis


De PvdD houdt oog voor perspectief

9 juli 2019

Voorzitter,

Vanavond zijn we in extra vergadering bijeen om te praten over de zogenaamde coalitiecrisis.

De Partij voor de Dieren denkt bij het woord crisis aan iets heel anders.

De echte crisis die zich op dit moment om ons heen afspeelt, dáár zouden we het over moeten hebben. En hoe we met elkaar onze schouders eronder gaan zetten om het tij nog te keren. Wereldwijd wordt temperatuurrecord op temperatuurrecord verpulverd. Noord-India werd getroffen door temperaturen tot 50 graden Celsius. Mensen en dieren gaan dood. Ook dichterbij in Europa zijn alle warmterecords weer gebroken. In Frankrijk werd het bijna 47 graden vorige week en in Nederland was het de warmste junimaand ooit. Het zijn allemaal tekenen van klimaatverandering die ons ernstig zouden moeten verontrusten.

Maar, niks is minder waar, want we moeten het hebben over de “coalitiecrisis”. Een crisis die nota bene is ontstaan doordat twee dissidente leden van de VVD onder meer het gemeentelijk klimaatbeleid te ver vonden gaan. Dit vinden wij slechts een trieste gang van zaken en we gaan hier verder geen woorden aan vuil maken; ook niet aan alles wat er verder omheen is gebeurd.

Voorzitter, de Partij voor de Dieren is van mening dat een duaal stelsel bij uitstek tot z’n recht komt als er niet standaard een meerderheidscoalitie is, die alle plannen van het college jaknikkend goedkeurt. Wij zijn dan ook voorstander van het besturen op basis van wisselende meerderheden. Elk plan dat vanuit het college of vanuit de raad komt, wordt door alle partijen kwalitatief beoordeeld en vervolgens aangenomen of verworpen. Hierdoor neemt de herkenbaarheid van de volksvertegenwoordiging toe, wordt de controlerende functie van de raad belangrijker én blijft de stad bestuurbaar. Immers, dan kan het huidige college doorgaan, maar zal het wel beter naar de verschillende wensen van de raad moeten gaan luisteren. Er is geen nieuwe formatie nodig én we hoeven niet een voorziening te treffen om zeven wethouders wachtgeld te betalen.

Dat scheelt een hoop geld, dat wat ons betreft beter in effectiever groen- en duurzaamheidsbeleid kan worden gestoken.

Wij steunen de motie van de vijf overgebleven coalitiepartijen en hopen van harte dat er een oplossing komt, zodat we ons spoedig weer met zaken bezig kunnen gaan houden die er echt toe doen.

Dank u wel.