De mouwen opstropen voor de eiwit­tran­sitie: het beste wat je voor de planeet kan doen


Bijdrage bij de Kader­brief 2023-2026

14 juli 2022

Voorzitter,

De vrijheid van de een mag niet ten koste gaan van die van de ander.

Een niet volledig maar toch vrij uitgebreid rondje langs de beginselen van partijen in deze raad leert dat we in elk geval één overeenkomst hebben: dat vrijheid voor iedereen even belangrijk is.

Maar voorzitter, de keuzes die onze raad maakt, die hier hartgrondig verdedigd worden, gaan té vaak wél ten koste van de vrijheid van anderen. Zelfs als je alleen waarde hecht aan de vrijheid van de diersoort mens. En dan heb ik het niet alleen, maar zeker ook, over het eten van vlees en zuivel.

Het eten van vlees en zuivel leidt tot ontbossing in Zuid-Amerika, waardoor inheemse volkeren ontheemd raken en via het vernietigen van onze grootste CO₂-opslag, tot de klimaatcrisis.

Die klimaatcrisis leidt tot droogte, overstromingen en voedselschaarste, vooralsnog vooral in andere delen van de wereld; tot spanningen en oorlogen, tot mensen die huis en haard moeten verlaten. En alsof dat niet erg genoeg is, zijn er hier mensen die vinden dat het hier vol is en dat geluk zoeken iets verwerpelijks is. Althans, voor anderen.

Het leidt tot fijnstof, en dat kost gezonde levensjaren, ook in Zaanstad.

Het leidt via overvolle stallen tot mutaties van virussen, die via vliegtuigen vol met spullen en mensen leiden tot pandemieën, overlijdens, lockdowns en langdurig zieken.

Het leidt tot stikstof - ammoniak, waardoor we onder meer geen huizen kunnen bouwen, en de natuur, die we zo broodnodig hebben, nog verder achteruit holt.

Voorzitter, we kunnen het tij nog keren. Niet alleen, maar als we naar anderen blijven kijken, wie zijn wij dan om te verwachten dat zij wél stappen zetten. Laten we gewoon beginnen. Mouwen opstropen, want zo zijn Zaankanters. Wij hebben al 35 ideeën ingeleverd, daar kunnen er vast nog 35 bij, en de vraag aan het college is om vast rekening te houden met een berg aan initiatieven die op de steun kunnen rekenen van al die mensen hier die staan voor de vrijheid van iedereen.

Interessant voor jou

Representatie in onderwijs en lesmateriaal

Lees verder

Doe meer om natuur en dieren te beschermen

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer