PvdD Zaanstad komt op vrou­wendag in actie voor Saudische heldinnen


Schrijf­actie

8 maart 2019

Vanwege internationale vrouwendag organiseerden de PvdD fractie Zaanstad en werkgroep Zaanstreek een schrijfactie. De actie draait om drie Saudische activisten die in de gevangenis zitten en worden gemarteld omdat ze in opstand kwamen tegen het autorijverbod voor vrouwen. Ze heten Loujain al-Hathloul, Iman al-Nafjan en Aziza al-Yousef.

Petitie

De schrijfactie is een initiatief van Amnesty International. De organisatie verzamelt tevens handtekeningen voor een petitie om de koning van Saudi-Arabië op te roepen de activisten vrij te laten en te beschermen tegen marteling. Dit kan online, maar de PvdD zorgt op deze avond ook voor papieren petities die ter plekke ondertekend kunnen worden.

Saudi-Arabië: vrouwen worden achtergesteld

Vrouwen hebben in Saudi-Arabië niet dezelfde rechten als mannen. Ze hebben toestemming van hun mannelijke voogd nodig als zij willen reizen, werken of studeren. Pas sinds kort mogen ze autorijden. Maar de activisten die voor dit recht streden, hebben hier niet van kunnen profiteren. Ze zitten in de gevangenis. Sommigen zijn daar zelfs gemarteld. Een vrouw kreeg te horen dat naaste familieleden waren overleden. Pas een maand later hoorde ze dat dit een leugen was. Twee andere vrouwen werden gedwongen elkaar te zoenen. Ook kregen vrouwen elektrische schokken toegediend. De vrouwen hebben niets misdaan. Ze streden alleen maar vreedzaam voor rechten die zo vanzelfsprekend zijn. Toch werden ze opgepakt en gemarteld. Vrouwelijke activisten lopen vaak meer risico’s dan hun mannelijke collega’s. Zij krijgen zeer geregeld te maken met seksueel geweld, lastercampagnes en druk vanuit familie en hun gemeenschap.

Café de Fabriek voorzag ons van plantaardige hapjes.

Kon je er niet bij zijn? De petitie staat nog online, lees en onderteken hem hier.