Succes! Gemeente Zaanstad stapt over op gifvrij, insect­vrien­delijk bloemzaad!


Na vragen van de PvdD

16 april 2019

De Partij voor de Dieren wil dat de gemeente Zaanstad overschakelt op gifvrij onderhoud van de openbare ruimte.

Er zijn steeds minder wilde bloemen in Nederland. En dat is heel slecht nieuws, want wilde bloemen zorgen voor het voedsel van bijen, vlinders en andere kleine beestjes. Ze hebben wilde bloemen nodig voor nectar en stuifmeel. Doordat ze stuifmeel van de ene naar de andere bloem brengen, zorgen ze ook voor ons voedsel. We kunnen dus niet zonder deze kleine beestjes!

De gemeente kondigde vorige week dinsdag via de eigen website aan dat er vijfhonderd gratis zakjes bloemzaden op verschillende locaties klaarliggen. Zaankanters kunnen deze ophalen en op een stukje grond in de openbare ruimte uitstrooien. Goed voor bijen, vlinders en andere insecten, zegt de gemeente.

En dat is ook zo! Alleen bleek na vragen van de Partij voor de Dieren dat niet alle zaden biologisch zijn, en dus niet gifvrij. Naar aanleiding van onze vragen liet de visiespecialist van de sector Openbare Ruimte vandaag weten dat de niet-biologische zaden teruggestuurd worden en dat er biologische zaden voor in de plaats komen.

Hiermee heeft de gemeente een stap gezet en laten zien dit ook belangrijk te vinden.

De zakjes met gifvrij bloemenmengsel zijn af te halen op woensdag 17 april tussen 13.00 en 16.00 uur op de Gemeentewerf Zuid, Slachthuisstraat (je verzint het niet!) 63 in Zaandam of op donderdag 18 april tussen 13.00 en 16.00 uur op Gemeentewerf Noord, Serooskerkestraat 76 in Krommenie. Een zakje per persoon en zolang de voorraad strekt.

Wil je zelf ook insectvriendelijke zaden zaaien? Kijk dan bijvoorbeeld hier. Of hier. Je leest er ook wat je nog meer kan doen voor de kleine beestjes.

Zaterdag 20 april kun je ook biologische zaadjes gratis ophalen bij bijenvoedselbank VTV Nut en Genoegen van 09.00 uur tot 12.00 uur. Verzoek om via de link reserveren.

Gerelateerd nieuws

Bouwen voor toeristen? Niet in Het Twiske!

Het Twiske is een prachtig Natura2000-gebied met beschermde diersoorten als de smient, meervleermuis en de Noordse woelmuis. ...

Lees verder

PvdD komt op voor omwonenden van Schiphol

Luchtvaart: slecht voor klimaat en leefomgeving De uitdaging om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5°C vereist een ...

Lees verder