Vluch­te­lin­gen­kin­deren: (niet alleen) opvangen!


Verklaring bij de open brief

1 mei 2020

Natuurlijk steunt onze fractie de open brief van D66 Zaanstad. Hulp aan slachtoffers van honger, natuurrampen en geweld is voor ons vanzelfsprekend.

We hebben aan de brief nog wel iets toe te voegen. We kunnen er namelijk ook voor zorgen dat veel mensen geen vluchteling hóeven worden. En dat zouden we moeten doen.

Wereldwijd worden een miljard mensen bedreigd in hun bestaansrecht door conflicten die, behalve door religieuze tegenstellingen, ontstaan zijn door klimaatverandering, droogte, voedsel- en watertekorten. Daar dragen wij met onze overconsumptie aan bij. Via wapenleveranties aan regimes waar mensenrechten ernstig geschonden worden en via investeringen van banken als RABO, ING, en ABNAMRO en pensioenfondsen.

En we eten nog steeds vlees; ja, ook dat draagt direct bij aan de ellende aan de andere kant van de wereld. Echt? Ja, lees maar: Veganisme redt de wereld, dat is zeker.

Onze levensstijl is er mede de oorzaak van dat mensen op de vlucht slaan.

Mensenrechten zijn er om te worden nageleefd. Gebrek aan solidariteit vormt een voedingsbodem voor vluchtelingenstromen en oorlogen. We hebben daar als grootverbruikers van buitenlandse grond, grondstoffen en hulpbronnen een zware verantwoordelijkheid in te nemen.


Als de andere partijen zich er nu ook hard voor willen maken om deze oorzaken te bestrijden, dan kunnen we daadwerkelijk met hart en ziel de brief ondertekenen.

Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

Japanse duizendknoop verdringt andere planten in Westerkoog/Mallegatsloot

Onze fractie heeft samen met een aantal raadspartijen gezorgd dat de gemeente geen glyfosaat meer gebruikt bij de bestrijding...

Lees verder

Onder de aandacht: wijziging van de kapvergunningsplicht

RTV Zaanstreek besteedt vandaag aandacht aan de wijziging van vergunningsplicht voor het kappen van bomen op eigen perceel. D...

Lees verder